Tegenwoordig wordt er ontzettend veel verbouwd en gebouwd. Er zijn veel steden en dorpen die aan het uitbreiden zijn met een nieuwe wijk of straat. Of juist oude gebouwen die niet meer gebruikt worden en plat gaan om daar huizen neer te zetten. Het tekort aan huizen groeit en groeit. Dat is niet heel gek, want wij mensen worden gemiddeld steeds ouder dus er komen ook steeds minder huizen vrij. Bouwen en verbouwen kan voor grote uitdagingen zorgen. Vooral als je je eigen huis gaat samenstellen. Wat wel en wat niet aanpakken? In deze blog vertellen over tips voor het bouwen of verbouwen en over interessante ruimtes waar je wellicht nog niet eerder aan hebt gedacht.

Balkons

Als kind heb je hier vaak al een paar keer over nagedacht. Als ik later groot ben, neem ik een huis met een balkon. Waarom kinderen balkons zo leuk en interessant vinden is een raadsel, maar een balkon is nog niet eens een slecht idee. Het geeft een rustgevende plek om lekker te zitten met een boekje of wat anders. Ook een plek waar je mooie plantjes kan hebben. Balkons heb je in verschillende soorten en maten. Zoals houten balkons, balkons van beton of staal. Maar balkons hebben wel veel onderhoud nodig, vaak moet de balkon bar vervangen worden of het platform zelf moet gerepareerd worden. Dus denk daar goed aan voordat je besluit om een balkon te nemen.

Kelder

Een kelder is iets wat veel mensen onderschatten. Vaak denken mensen, oh dat kan wel even. Is niet zo ingewikkeld. Maar een kelder aanleggen en ervoor zorgen dat hij goed waterdicht is en alles is nog best een uitdaging. Je hebt namelijk met een kelder snel last van waterproblemen. Al helemaal als het grondwater hoog staat. De kelder is dan namelijk het laagste punt van het huis wat er dus voor zorgt dat als er waterproblemen komen of veel regen. Dat dat een punt kan zijn waar het water heen gaat. Een kelder klinkt heel leuk, als extra opbergruimte bijvoorbeeld of als extra slaapkamer maar ook als speelkamer voor de kinderen namelijk of als een soort bar. Er zijn op dat gebied veel mogelijkheden voor het gebruik van een kelder. Toch is het belangrijk dat je het er goed over hebt met de bouwers of het een goed idee is op de locatie waar je gaat bouwen.

Muurtjes

Bij het verbouwen van een huis gaan er weleens wat muurtjes plat. Dat is over het algemeen geen probleem maar het komt ook nog wel regelmatig voor dat er andere dingen ook kapot gaan door dat het muurtje weg moet. Denk dan aan dingen die misschien verstopt kunnen zitten in die muur, zoals waterleidingen, stroom of andere bedrading. Zorg er daarom voor dat je goed weet en hebt onderzocht dat er in die muur niks zit wat mogelijk voor problemen kan verzorgen. Maar zorg ook dat je weet dat de muur die je weg wil hebben geen draagmuur is. Een draagmuur kan namelijk niet zomaar weggehaald worden. Daar zit veel werk achter wat je vaak beter aan de vakmensen over kan laten.