Heb jij net je huis laten verbouwen en zijn er daarna ook een paar schilders aan het werk geweest? Dan is de kans groot dat je huis de komende dagen nog wel even naar verf ruikt. Niet erg, maar voor sommigen niet bepaald prettig. Waar de een er hoofdpijn van krijgt, vindt de ander het gewoon vies. Tijd dus om ervoor te zorgen dat je deze geur zo snel mogelijk het huis uit krijgt. Gelukkig is dit de laatste jaren wel een stuk gemakkelijker geworden, aangezien de meeste verf op waterbasis is, maar dan nog moet je er wel even wat voor doen, mits je het niet erg vindt dat het wat langer duurt natuurlijk. Daarom hebben we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je huis weer lekker ruikt.

Ventileer je huis

De eerste tip die we je willen meegeven, is het ventileren van je huis. Het openzetten van ramen en deur is namelijk ontzettend effectief om ervoor te zorgen dat er frisse lucht binnenkomt en de verflucht verdwijnt. Belangrijk is wel dat je dit niet maar even een minuut of 10 doet, maar het liefst een paar dagen achter elkaar. Nu snappen we ook wel dat dit in de wintermaanden wat minder prettig is, maar alleen een ventilatierooster kan bijvoorbeeld al heel goed helpen. Wat je ook kunt doen, is een ventilator gebruiken. Dit helpt om de luchtcirculatie te verbeteren en de geur te verspreiden.

Neutraliseren van de geur

Naast het ventileren zijn er nog een aantal manieren om de verflucht te doen verdwijnen. Dit kun je doen door het neutraliseren van de geur. Een goede manier is om dit te doen met azijn. Zet bakken met azijn in de kamers waar de verflucht het sterkst is. Azijn neutraliseert geuren en kan de verflucht helpen verwijderen. Ook koffieprut werkt goed, mits je een filterapparaat hebt natuurlijk. Koffieprut absorbeert geuren en kan de verflucht helpen maskeren. Je zult zien dat wanneer je dit doet in combinatie met het extra ventileren, de verflucht een stuk sneller uit je huis is.

Gebruik een geurkaars

We snappen heel goed dat je ook wilt dat je huis lekker ruikt. Helemaal wanneer je in een nieuw huis woont en eindelijk alles klaar hebt, kan de juiste geur qua gevoel net even het verschil maken, horen we vaak. Koop daarom eens een heerlijke Woodwick kaars, je weet wel, die geurkaarsen met een knisperend geluid en steek deze ‘s avonds aan. Dit zal er niet voor zorgen dat de verflucht sneller verdwijnt, maar wel dat je huis lekker ruikt. Belangrijk is wel dat je de Woodwick kaars lang genoeg laat branden, zodat de bovenste laag volledig gesmolten is, voordat je de kaars weer uitblaast.

Wat als de verflucht niet verdwijnt?

Als de verflucht na een paar dagen nog steeds sterk is, kun je erover nadenken om een professionele schoonmaakdienst in te schakelen. Deze bedrijven hebben speciale apparatuur en producten om hardnekkige geuren te verwijderen. Dit doen ze vaak met verschillende reinigingsmiddelen, dus of dit helemaal ideaal is.