Wil je een nieuw stroompunt aanleggen voor verlichting of een stopcontact in je schuur of tuinhuis? Met de nodige technische kennis en het juiste materiaal, zoals warmtekrimpbare producten om de nieuwe bedrading goed mee te beschermen en isoleren, kun je dit in een paar eenvoudige stappen realiseren. Bereid je klus goed voor, gebruik het juiste gereedschap, schakel bij elektrawerkzaamheden de stroom altijd uit en raadpleeg bij twijfel een deskundige. Wil je weten hoe je eenvoudig bedrading kunt aanleggen voor een nieuw lichtpunt of ander stroompunt in de schuur of tuinhuis? Lees het hier!

Een plan maken

Bereid je klus goed voor door een ontwerp te maken voor de lay-out van de nieuwe elektra. Geef op een tekening de indeling weer voor het nieuwe stopcontact of lichtpunt, de schakelaar en de route van de stroomtoevoer, bijvoorbeeld vanuit het huis. Bedenk ook welke elektrische apparaten en andere voorzieningen je misschien nog in of rond je tuinhuis wilt gebruiken, zoals extra verlichting en tuingereedschap, om de totale elektrische vermogenseisen te kunnen bepalen. Op die manier weet je zeker dat er geen overbelasting ontstaat als je straks bijvoorbeeld meerdere elektrische apparaten tegelijk met de verlichting gebruikt. Laat je plan eventueel controleren door een vakman zodat die het nog extra voor je kan nalopen en dubbelchecken op veiligheid. 

Bedrading aanleggen

Schakel de stroom uit voordat je met de elektra aan de slag gaat en begin met het trekken van de elektrische kabels vanaf de hoofdstroombron naar de schuur of het tuinhuis. Let er hierbij op dat je ondergrondse kabels gebruikt die geschikt zijn voor buitengebruik en de benodigde belasting kunnen dragen. Leg de kabels op een veilige diepte van ongeveer 75 centimeter en maak gebruik van beschermingsmateriaal zoals krimpkous en flexibele kabelbeschermingsbuizen of kabelgoten om de kabels doorheen te leiden. Let er bij het positioneren van de kabels op dat ze geen valgevaar vormen en dus niet te dicht aan de oppervlakte liggen, en dat je ze op een veilige afstand van waterbronnen plaatst.

Installeren

Bevestig elke 40 centimeter drukklemmen op de muur, plafond of het houtwerk aan de binnenkant van de schuur waar je de stroomkabel, al dan niet met beschermingsbuis, doorheen kunt voeren. Nu kun je de stroompunten voor het stopcontact of de verlichting en schakelaars installeren volgens je eerder opgestelde plan. Laat dit onderdeel eventueel uitvoeren door een elektricien of in ieder geval controleren door een vakman, die voor je na kan gaan of de installatie aan de veiligheidsnormen voldoet. Als de stopcontacten, verlichting en schakelaars volgens de voorschriften goedgekeurd zijn en naar behoren werken, is de installatie veilig voor gebruik en heb je succesvol nieuwe bedrading voor je schuur of tuinhuis aangelegd!