Bij het opfrissen of aanleggen van een tuin komt vaak de volgende vraag op: ga ik zelf het gazon leggen of laat ik dit door professionals doen? De een is – in totaliteit – niet beter dan de ander. Ontdek de voor- en nadelen van beide opties en zie jouw groene paradijs binnen de kortste keren tot leven komen.

De voldoening van zelf doen

Het zelf aanleggen van gazon kan een bijzonder bevredigende ervaring zijn. Het directe contact met de aarde en het stap voor stap zien transformeren van je tuin is iets waar veel doe-het-zelvers van dromen. Bovendien is het vaak goedkoper om zelf de handen uit de mouwen te steken, aangezien je de kosten voor arbeid uitspaart.

Benodigdheden en voorbereiding

Voor je begint, zorg dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Graszoden kun je bij lokale tuincentra of via gespecialiseerde websites bestellen. Zorg ook voor een vlakke, onkruidvrije ondergrond en het juiste gereedschap zoals een tuinschep, hark en waterpas.

Het aanlegproces

Het leggen van grasrollen is relatief rechttoe rechtaan. Begin aan de achterkant van je tuin en rol de grasmatten strak tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat de naden tussen de matten zo min mogelijk zichtbaar zijn. Rol na het leggen de zoden aan met een gazonwals om ze naadloos aan te laten sluiten op de ondergrond. Dit bevordert de wortelgroei en helpt het gras sneller aan te slaan.

Optie twee: De professional

Hoewel het zelf leggen van graszoden voldoening geeft, kan het inhuren van een professional je veel tijd en mogelijke hoofdpijn besparen. Professionals hebben de ervaring en het gereedschap om de klus snel en efficiënt te klaren.

Voordelen van experts

Een ervaren hovenier kan veelvoorkomende valkuilen vermijden die bij doe-het-zelvers tot problemen kunnen leiden, zoals slechte nivellering van de grond of onjuist snijden van de rollen. Daarnaast kunnen ze vaak garanties bieden op het gelegde gazon, wat je extra zekerheid geeft over de kwaliteit en duurzaamheid.

Kostenaspect

Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan het inschakelen van professionals. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je tuin en de complexiteit van de klus. Het is een goede investering als je zelf niet de tijd of de fysieke capaciteit hebt om het zware werk te doen.

Wat is de beste keuze?

De keuze tussen zelf grasrollen aanleggen of dit laten doen, hangt af van verschillende factoren zoals je budget, tijdsbeschikbaarheid en fysieke capaciteit. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af. Zelf aanleggen van gazon biedt voldoening en controle over het project, maar vergt tijd en fysieke inspanning; professionele aanleg kost meer, maar garandeert wel kwaliteit en snelheid. Wat je keuze ook wordt, beide opties leiden uiteindelijk naar hetzelfde doel: een prachtig groen gazon waar je nog jaren van kunt genieten. Heb je vragen of wil je advies op maat? Schroom dan niet om contact op te nemen met een lokale hovenier of tuincentrum. Zij kunnen je verder helpen om de droom van een perfect gazon werkelijkheid te laten worden.