Een schuur of garage biedt enorm veel voordelen. Het is niet alleen een plek om je spullen op te bergen, maar het biedt ook extra ruimte voor hobby’s, klussen en het parkeren van je auto. Toch heeft niet iedereen de luxe dat ze bij het kopen of laten bouwen van een huis direct de beschikking hebben over een garage. Logisch, want hier zijn serieuze kosten mee gemoeid. Een beetje garage kost al snel enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van wat je precies wilt. Stel dat je de garage volledig wilt laten isoleren, dan kost dit natuurlijk meer, dan wanneer je tevreden bent met een garage waar het in de winter koud is en in de zomer warm. Mocht jij nu voornemens zijn een garage of schuur te laten bouwen, dan is het belangrijk dat je overal over nadenkt en ook bepaalde keuzes maakt. Hoe je dit het beste kunt doen, vertellen wij je stap voor stap.

Bepaal de functie van de schuur of garage

Het is nogal een verschil of jij je nieuwe schuur of garage wilt gaan gebruiken puur ter opslag of dat je er ook een bepaalde hobby of misschien zelfs wel je werk in wilt gaan uitvoeren. De eerste en belangrijkste stap voordat je ook nog maar ergens aan begint of over nadenkt, is de functie. Op basis daarvan kun je namelijk bepalen hoe groot de garage moet worden, iets waar we het natuurlijk ook overgaan  hebben. Zo is het wel handig dat wanneer je de auto wilt parkeren, je wat extra ruimte overhoudt voor het opbergen van spullen bijvoorbeeld.

Hoe groot moet de garage worden?

Voordat je begint met het plannen en ontwerpen van jouw toekomstige garage, is het belangrijk om goed na te denken over wat je er precies in wilt opbergen. Gaat het alleen om een auto of wil je ook ruimte hebben voor fietsen, gereedschap, spullen uit de tuin of andere spullen? Maak een lijst van alle spullen die moeten worden opgeslagen in de garage en bepaal vervolgens hoeveel ruimte hiervoor nodig is. Daarbij is het niet alleen belangrijk om na te denken over de lengte en  breedte, maar ook over de hoogte. Zo kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een garage te laten bouwen met een extra verdieping, voor het opslaan van spullen die je een groot deel van de tijd niet of nauwelijks gebruikt. Zo ligt het je niet in de weg, maar heb je het wel netjes opgeborgen.

Hoe ga je de garage verwarmen?

Nu je ongeveer een idee hebt waarvoor je de garage wilt gaan gebruiken en hoe groot deze moet worden, is het belangrijk om na te denken over de manier waarop je de garage gaat verwarmen. Stel dat je straks regelmatig in je garage te vinden bent, dan is het wel prettig dat het er lekker warm is toch? Nu kun je ervoor kiezen om direct vloerverwarming aan te laten leggen, maar is een petroleumkachel een veel voordeligere optie. Bij de webshop petroleumkachel.nl, specialist op het gebied van de meest populaire soorten petroleumkachels, kun je verschillende modellen vinden. Voor een gemiddelde garage ben je doorgaans al onder de driehonderd euro klaar voor een laserkachel of kouskachel op basis van petroleummet voldoende capaciteit. Vooral bij dit soort kleinere ruimtes, is dit qua kosten natuurlijk een stuk interessanter. Ook omdat je in een ruimte als een garage doorgaans niet zeer regelmatig en gedurende lange zult verblijven. Tip: klus je bijvoorbeeld toch veel in de garage, neem dan een petroleumkachel met wat extra capaciteit, zodat de ruimte lekker snel opwarmt.

Isoleren van de garage

In het verlengde van het verwarmen, is ook het isoleren iets om serieus over na te denken. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks flink aan het stoken bent, maar de warmte eigenlijk al met een minuut of 10 weer vervliegt. Je doet er dus verstandig aan, vooral wanneer de garage op zichzelf staat en dus niet aan het huis zit, om op zijn minst de spouwmuren te laten isoleren. Dit kan je namelijk tot wel 30 procent besparing opleveren. Daarbij heb je vaak ook recht op bepaalde subsidies, waardoor je voor een kleine meerprijs misschien ook direct je woning volledig kunt laten isoleren.

De deur

De laatste tip die we je willen meegeven, is dat je goed moet nadenken over de deur. Stel dat je de auto iedere avond keurig in de garage wilt zetten, dan is het wel zo prettig dat je deze deur automatisch kunt bedienen. Een elektrische garagedeur mag dan wel een stuk duurder zijn, maar levert je wel een hele hoop gemak op. Denk dus goed na tijdens het maken van een kostenraming of het verstandig is om, afhankelijk van de functie van de garage of schuur, überhaupt te kiezen voor een garagedeur en mocht dit het geval zijn, je deze elektrisch wilt kunnen bedienen.