Een aannemer inhuren om een verbouwing te realiseren? Het maakt niet uit of het een bedrijf is waarmee je al vaker hebt samengewerkt, of een voor jou nog onbekende speler in de branche. Belangrijk is te allen tijde dat je duidelijke afspraken maakt en alles goed schriftelijk vastlegt. De meeste geschillen met betrekking tot bouwprojecten ontstaan doordat men heeft verzuimd een heldere overeenkomst op te stellen, die geen ruimte laat voor misverstanden.

Inzichtelijke en gedetailleerde offerte

Elk bouwproject begint met het opstellen van een offerte. Belangrijk is dat elk detail in zo’n offerte wordt genoemd. Maar lang niet elke opdrachtgever is goed thuis in de bouwwereld. Je moet het vakjargon beheersen, maar ook een soort helicopterview hebben om alle mogelijke struikelblokken te kunnen doorzien. Het is daarom geen overbodige luxe om een advocaat bouwrecht over je schouders te laten meekijken. Je kunt bijvoorbeeld het contract voor het uitvoeren van de werkzaamheden door zo’n jurist laten screenen. Mogelijk staan er passages in die duidelijker kunnen worden verwoord of zijn bepaalde zaken met betrekking tot de aansprakelijkheid niet voldoende belicht. Het is verstandig om alles vooraf goed te regelen.

Constructiefouten en verborgen gebreken

Waar mensen werken, worden ook wel eens fouten gemaakt. Over het algemeen los je de problemen met elkaar op in goede harmonie. Helaas lukt dat niet altijd en dan is het fijn als je kunt terugvallen op een expert in dit vakgebied. Als een aannemer een constructiefout maakt, zal de opdrachtgever hem hiervoor aansprakelijk willen stellen. Hetzelfde geldt wanneer zogenoemde verborgen gebreken aan het licht komen. In de meeste gevallen is de aannemer echter zelf ook niet op de hoogte van dergelijke gebreken. Veel hangt in dat geval af van de termijn waarop je een claim indient. In deze en vele andere zaken met betrekking tot bouwprojecten is een advocaat Apeldoorn gespecialiseerd en beschikbaar om jou voor missers te behoeden.

Controleer de referenties

Het kan zeker geen kwaad om eerst wat referenties te controleren, voordat je met een aannemer in zee gaat. Het overgrote deel van de beschikbare bedrijven werkt transparant en levert vakwerk af, maar er zit altijd wel wat kaf tussen het koren. Als leek heb je vaak geen idee van de reputatie van zo’n bedrijf, maar als je veel negatieve beoordelingen op internet vindt, kan dat een indicatie zijn dat er daadwerkelijk iets niet in de haak is.