Binnen de sloopwerken industrie verwijst “koppensnellen” naar een specifieke techniek die wordt gebruikt om betonnen of stalen constructies te demonteren of af te breken. Deze term wordt vooral gebruikt in de context van betonnen of stalen kolommen, balken en funderingen. Bij het koppensnellen worden bovenste delen, of “koppen” genoemd, van deze structuren verwijderd. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt voor de verdere sloop of constructiewerkzaamheden.

Handmatig koppensnellen of met machines?

Koppensnellen kan machinaal worden uitgevoerd met behulp van zware sloopmachines, zoals hydraulische breekhamers of sloopkogels. Deze machines worden gecontroleerd door ervaren operators die de nauwkeurigheid en veiligheid van het proces waarborgen. Bij het koppensnellen worden de bovenste delen van de constructie gecontroleerd afgebroken, terwijl de rest van de structuur intact blijft. Hierdoor kunnen sloopwerkers de sloopwerkzaamheden gerust voortzetten zonder het risico te lopen op ongecontroleerde instortingen. Wel zo veilig!

Waarom hiervoor kiezen?

Er bestaan meerdere redenen om eerst te koppensnellen voordat een constructie gesloopt wordt. Soms is het nodig om ruimte te maken voor nieuwe constructies of renovaties, waarbij de bovenste delen van bestaande structuren moeten worden verwijderd. Dat zien we bijvoorbeeld veel bij betonnen paalkoppen. In andere gevallen kan het nodig zijn om de stabiliteit van de structuur te verminderen voordat verdere sloopwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Kies voor een professional

Hoe dan ook, koppensnellen is een vak apart, althans volgens sloopbedrijf Kik Sloopwerken. Daarom is het altijd verstandig om een professional hiervoor in te huren. Zij hebben meestal de juiste apparaten tot hun beschikking om het koppensnellen zoveel mogelijk hydraulisch te doen. Hierdoor wordt er veel tijd én geld bespaard, in plaats van dat je het allemaal handmatig zou moeten doen. Daarnaast zijn dergelijke professionals natuurlijk dag in en dag uit bezig met allerlei sloopwerk. Vertrouw uw project dan ook altijd toe aan een professional.