Waterlekken kunnen een groot probleem zijn voor huiseigenaren. Ze verspillen niet alleen water, maar kunnen ook je huis beschadigen en je veel geld aan reparaties kosten. Als je denkt dat je een waterlek hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te sporen met lekdetectie en te verhelpen. Hieronder geven we tips voor het opsporen van waterlekken in je huis.

Schakel een professional in

Als je nog steeds niet zeker weet of je wel of geen waterlek hebt, kun je altijd een loodgieter bellen om even te komen kijken. Zij kunnen je met zekerheid vertellen of je een lekkage hebt en waar deze zich bevindt. Zodra ze het lek hebben gevonden, kunnen ze het repareren, zodat je je er geen zorgen meer over hoeft te maken. De experts van Keuringdienst voor Wonen kunnen hier geschikt voor zijn!

Kijk naar je waterrekening

Als je merkt dat je waterrekening hoger is dan normaal, kan dit een teken zijn dat je een waterlek hebt. Controleer je administratie om te zien hoeveel water je normaal gesproken in een maand verbruikt en vergelijk dit met je huidige factuur. Als er een aanzienlijk verschil is, kan er sprake zijn van een lek. Als je merkt dat je rekening hoger is dan normaal, is er kans op een lek.

Gebruik kleurstof

Je kunt deze truc proberen als je nog steeds problemen ondervindt bij het vinden van een lek. Voeg een paar druppels kleurstof toe aan het toiletreservoir en wacht ongeveer 15 minuten. Als de kleur in de kom zichtbaar is, is er sprake van een lek. Dit komt omdat het water in de kom uit de tank komt, wat betekent dat er ergens tussenin een gat of scheur zit.

Controleer je armaturen en leidingen

Als je water op de vloer rond je armaturen of leidingen opmerkt, duidt dit op een lek. Controleer alle armaturen en leidingen in je huis op lekkage. Als je er een vindt, sluit dan het water naar dat armatuur of die pijp af en bel een loodgieter om het te repareren. Zorg ervoor dat je eventuele lekkages, hoe klein ook, in de gaten houdt. Een klein lek kan een groot probleem worden als het niet wordt verholpen.

Check voor schimmel

Schimmel houdt van vocht, dus als je het ergens in je huis ziet groeien, kan dit op een waterlek duiden. Controleer op schimmel in donkere, vochtige ruimtes zoals de kelder, kruipruimte of onder de gootsteen. Als je schimmel vindt, probeer dan de bron van het vocht te vinden en deze te verwijderen. Dit zal helpen voorkomen dat de schimmel terugkeert.

Kijk naar je gras

Een lek in een ondergrondse leiding kan ervoor zorgen dat het gras erboven groener en weelderiger wordt dan de rest van je gazon. Dit komt doordat het water uit het lek door de grond omhoog sijpelt en het gras extra voedingsstoffen geeft. Als je een stukje groener gras ziet, graaf dan een paar centimeter naar beneden om te zien of er nattigheid is. Als dit het geval is, heb je mogelijk je lek gevonden.