Cactussen zijn niet alleen prachtige planten met intrigerende vormen en structuren, maar ze zijn ook perfect geschikt voor binnenshuis. Met hun vermogen om water op te slaan, is lidcactussen stekken ideaal voor mensen die op zoek zijn naar gemakkelijk te onderhouden en toch decoratieve planten. Hier zijn enkele van de beste cactussen die je kunt overwegen om een vleugje woestijnpracht aan je interieur toe te voegen.

1. Ball Cactus (Parodia magnifica):

De Ball Cactus, ook wel bekend als de Notocactus magnificus, staat bekend om zijn bolvormige, groenblauwe lichaam bedekt met kleine stekels. Deze cactus voelt zich thuis op vensterbanken of goed verlichte hoeken en vereist minimale verzorging. Regelmatig water geven, maar laat de grond tussen de gietbeurten goed opdrogen.

2. Zebra Cactus (Haworthiopsis attenuata):

Met zijn gestreepte bladeren die lijken op het patroon van een zebra, is de Zebra Cactus net als de lepelplant een populaire keuze voor binnenshuis. Deze cactus gedijt goed bij indirect licht en vereist weinig water. Zorg ervoor dat de potgrond goed draineert om wortelrot te voorkomen.

3. Aloe Vera (Aloe barbadensis miller):

Hoewel technisch gezien geen cactus, verdient Aloe Vera toch een vermelding vanwege zijn opmerkelijke geneeskrachtige eigenschappen en decoratieve uitstraling. Aloe Vera gedijt bij helder, indirect licht en heeft matig water nodig. Het staat bekend om zijn gelachtige substantie, die verzachtend is voor de huid.

4. Bunny Ears Cactus (Opuntia microdasys):

De Bunny Ears Cactus, of Engelen Vleugels, is een charmante cactus met platte, ovaalvormige stengelsegmenten die bedekt zijn met kleine glochiden die op konijnenoren lijken. Deze cactus doet het goed in fel licht en heeft een minimale waterbehoefte. Pas op voor de stekels bij het hanteren.

5. Barrel Cactus (Ferocactus spp.):

De Barrel Cactus, met zijn cilindervormige lichaam en opvallende ribben, is een robuuste en decoratieve keuze voor binnenruimtes. Het gedijt het beste bij helder licht en vereist weinig water. Het is belangrijk om de potgrond volledig te laten opdrogen tussen de gietbeurten.

6. Star Cactus (Astrophytum asterias):

De Star Cactus onderscheidt zich door zijn unieke, stervormige patronen op de groene huid. Het is een langzaam groeiende cactus die goed gedijt bij fel licht. Deze cactus heeft matig water nodig en moet worden beschermd tegen direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

7. Moon Cactus (Gymnocalycium mihanovichii):

De Moon Cactus, ook wel bekend als de Grafted Cactus, is een opvallende verschijning met heldere kleuren zoals roze, geel en oranje. Deze cactus gedijt goed bij helder, indirect licht en vereist regelmatig maar bescheiden water geven. Houd er rekening mee dat deze cactus een enting is en niet zelfstandig kan overleven.

8. Fishhook Cactus (Mammillaria Crinita):

Met zijn sierlijke bochten en haakvormige stekels is de Fishhook Cactus een aantrekkelijke keuze voor binnenruimtes. Deze cactus gedijt goed bij helder licht en heeft weinig water nodig. Zorg voor goed doorlatende potgrond om overtollig water te voorkomen.

9. Old Lady Cactus (Mammillaria hahniana):

De Old Lady Cactus, met zijn witte wollige bedekking, heeft een unieke uitstraling die doet denken aan witte haren. Deze cactus gedijt goed bij helder licht en vereist weinig water. Overmatige vochtigheid kan leiden tot schimmelproblemen, dus zorg voor goede ventilatie.

10. Christmas Cactus (Schlumbergera truncata):

Hoewel technisch gezien geen cactus, voegt de Christmas Cactus een vleugje kleur toe aan je interieur. Deze cactus bloeit in de winter met opvallende, bloeiende segmenten in verschillende kleuren. Het gedijt goed bij indirect licht en heeft matig water nodig tijdens de bloeiperiode.