Een kleine keuken kan soms krap en benauwend aanvoelen. Gelukkig zijn er verschillende slimme trucjes die je kunt toepassen om de keuken optisch groter te laten lijken. Van het gebruik van de juiste kleuren tot het maximaliseren van daglicht. Hieronder lees je 6 handige tips om het meeste uit jouw compacte keuken te halen!

Tip 1. Kies voor lichtere kleuren

Lichte kleuren hebben de eigenschap om ruimtes groter te laten lijken. Wit, crème, lichtgrijs en pasteltinten kunnen allemaal helpen om de keuken een luchtiger en ruimtelijker gevoel te geven. Overweeg daarom keukenkastjes of een aanrechtblad in een lichte tint of geef de muren een likje verf voor een mooi effect.

Tip 2. Maximaliseer natuurlijk licht

Natuurlijk licht is een krachtig middel om een ruimte te vergroten. Probeer de ramen in de keuken zo vrij mogelijk te houden van obstakels. Gebruik daarnaast raamdecoratie die privacy creëert zonder al het daglicht te blokkeren. Ook het toevoegen van een lichtstraat in de keuken is een geweldige zet. Lichtstraten zijn glazen panelen die in het plafond worden geplaatst. Er komt een overvloed aan daglicht binnen van bovenaf – een effect dat je niet kunt bereiken met het plaatsen van een traditioneel raam. Bovendien voegt een lichtstraat veel karakter toe aan de keuken en is het een lust voor het oog.

Tip 3. Gebruik slimme verlichtingstechnieken

Naast natuurlijk licht speelt kunstmatig verlichting een belangrijke rol. Kies voor heldere verlichting en verdeel de lampen goed over de gehele ruimte. Hierdoor vermijd je donkere hoekjes en harde schaduwen, wat een keuken kleiner laat lijken. Ook onderkastverlichting kan helpen om het geheel lichter en optisch groter te maken.

Tip 4. Creëer eenheid in materialen

Het gebruik van consistente materialen in de keuken zorgt voor een gevoel van harmonie en eenheid, waardoor de ruimte groter lijkt. Kies bijvoorbeeld voor houten elementen in dezelfde tint als de houten vloer. Of pas de wandtegels aan op de look van het aanrechtblad voor een samenhangend geheel.

Tip 5. Minimaliseer het gebruik van patronen

Hoewel patronen erg sfeervol kunnen zijn, oogt het al snel overweldigend en druk in een kleine keuken. Beperk daarom het gebruik van drukke patronen op tegels, vloeren en behang. Kies liever voor effen oppervlakken of subtiele texturen die rust uitstralen. Natuurlijk kun je wel een paar kleine details met een printje toevoegen.

Tip 6. Voeg gesloten opbergruimte toe

Een opgeruimde keuken oogt altijd groter dan een overvolle keuken. Voeg daarom voldoende gesloten opbergruimte toe. Maak gebruik van slimme opbergsystemen om alle beschikbare ruimte optimaal te benutten. Opgeruimd staat netjes!