Sta je voor een zakelijke verbouwing van een groot magazijn? Er zijn tal van aspecten om hierbij rekening mee te houden. Duurzaamheid speelt bijvoorbeeld een steeds bepalender rol bij dergelijke zakelijke verbouwingen. Je wilt als ondernemer duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegelijkertijd draagt het inzetten op duurzaamheid bij aan het reduceren van de kosten die je maandelijks maakt voor je energieverbruik. Bij een verbouwing van een groot magazijn is het zodoende interessant om te kijken hoe de duurzaamheid van het pand verbeterd kan worden. 

Naast de verbouwing zelf is ook de inrichting van het magazijn uitdagend. Hoe benut je de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk? Interessant is onder meer het gebruik van doorrolstellingen, wat het uit de schappen pakken van de juiste producten vereenvoudigt. In dit artikel lees je meer over de bouw of verbouwing van een magazijn. 

Focus op een optimaal gebruik van de ruimte 
Voordat je aan de slag gaat met de bouw of verbouw van een magazijn is het zaak om in kaart te brengen welke bedrijfsprocessen worden uitgevoerd. Gaat het uitsluitend om de opslag van goederen en bijvoorbeeld het rondrijden met orderpickkarren om de juiste producten aan een levering te koppelen? Wil je binnen het magazijn de mogelijkheid hebben om bestellingen verder in te pakken en van een verzendlabel te voorzien? Hoe ga je om met binnenkomende leveringen van goederen? Enzovoorts. Op basis van deze processen kun je naar de optimale indeling van de ruimte zoeken. Hierbij wil je voorkomen dat de uitvoering van het ene proces het andere belemmert of vertraagt. 

Analyses van combinaties van orders 
Zie je in de besteldata dat verschillende producten vaak samen worden besteld? Neem het mee in de inrichting van je magazijn. Door deze goederen dicht in de buurt van elkaar te leggen, neemt de snelheid waarmee leveringen bij elkaar worden gezocht toe. 

Bouw in de hoogte binnen een magazijn 
Juist met de toepassing van doorrolstellingen en vergelijkbare elementen in een magazijn is het mogelijk om de ruimte ook in de hoogte optimaal te benutten. Zou je de ruimte uitsluitend tot een hoogte van drie of vier meter gebruiken, dan gaat er veel loze ruimte verloren. Een magazijn is normaliter veel hoger dan dat. Wanneer je in de hoogte werkt is het belangrijk om rekening te houden met de machinerie die je nodig hebt om goederen uit deze schappen te kunnen pakken. Denk aan een (elektrische) heftruck.