Een van de voordelen van een klik pvc vloer is dat het zelf makkelijk te leggen is, als je maar een goede voorbereiding en goed gereedschap hebt. Hier hoef je niet eens per se apart gereedschap voor aan te schaffen. We gaan je een stappenplan geven, zodat jij zelf je nieuwe klik pvc vloer kunt gaan leggen! 

De voorbereidingen

Voordat je de vloer gaat leggen, zijn er enkele voorbereidingen die je moet treffen. Als eerste moet je natuurlijk al je materiaal verzamelen. Je hebt hierbij een rolmaat, potlood, stanleymes, afstandhouders, winkelhaak, slagblok, rubberen hamer en een decoupeerzaag nodig. Vaak worden benodigdheden als de afstandhouders, winkelhaak en slagblok meegeleverd met de vloerdelen. Vervolgens moet je goed controleren of er een aparte ondervloer nodig is of niet. Sommige soorten klik pvc hebben namelijk al een geïntegreerde ondervloer, waardoor een extra ondervloer niet nodig is! 

Het klik pvc leggen

Voordat je kunt beginnen met leggen, is het belangrijk dat je de vloer aan de temperatuur in de kamer laat acclimatiseren. Dan is het tijd om de eerste rij te leggen! Je kunt het beste vloerdelen uit verschillende verpakkingen combineren om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen, mocht er onderling een kleur of motief verschil zijn. Je begint met de eerste rij in de achterste hoek van de kamer, met de groef naar de muur. Het is belangrijk dat er tussen de muur en de eerste rij 4 tot 5 mm ruimte zit. Dit doe je door de afstandhouder te plaatsen. Deze ruimte is nodig voor het inkrimpen en uitzetten van de vloer. De tweede plank klik je makkelijk aan de eerste plak en met de winkelhaak en stootblok tik je ze stevig in elkaar. Herhaal dit tot je de eerste rij geplaatst hebt. Aan het einde moet je de plank op maat snijden zodat hij mooi past. Dit kun je makkelijk met een stanleymes doen. Maak een inkeping in de achterkant en je kunt de plank makkelijk doormidden breken.

Pvc vloer verder leggen

Het laatste stuk van de plank die je nodig had om de eerste rij af te maken, kun je gebruiken om de tweede rij te beginnen. Zo krijg je een mooi verloop en heb je weinig snijverlies! Herhaal de stappen zoals bij de eerste rij en leg zo de hele vloer. Als laatste ga je de vloer afwerken. De laatste strook vergt vaak wat meer zagen en op maat maken. Omdat je deze vaak in de lengte moet zagen, kun je dit het beste doen met de decoupeerzaag. Hierna hoef je alleen nog de plinten te installeren en je vloer is prachtig gelegd. Mocht je het toch niet zelf doen? Laat het dan over aan een professional!