Als je bezig bent met een nieuw huis of je hebt al een woning, dan heb je hoe dan ook te maken met ontwikkelingen. Waar vroeger alles aangezet moest worden, gaat tegenwoordig alles automatisch. Er zijn een aantal opvallende trends op het gebied van wonen die je tegenwoordig overal terugziet. Benieuwd naar deze trends zodat jij weet wat je te wachten staat? Lees dan verder!

Duurzaam en milieubewust

Duurzaamheid is een belangrijke trend bij woningen. Ten eerste worden er milieubewuste bouwmaterialen als multiplex en gerecycled metaal gebruikt. Er wordt ook veel gekozen voor zonnepanelen, groene daken, dubbele beglazing en een goede isolatie. Hiermee wordt de impact op het milieu verminderd. Ook streven steeds meer mensen ernaar om ecologisch verantwoord keuzes te maken bij bijvoorbeeld de inrichting van een huis. Denk hierbij aan het recyclen van materialen en meubels. Ben je op zoek naar kwalitatief goede plaatmaterialen? Kijk dan eens op de website van Intriplex.

Minimalisme

Nog een populaire trend van tegenwoordig is minimalisme. Mensen willen niet zoveel spullen bezitten, maar zich omringen met eenvoudige en vooral functionele items. Deze trend leidt tot een kleinere en goed georganiseerde woning waarin de nadruk ligt op efficiënt gebruik van de ruimte.

Technologie

Technologie ontwikkelt zichzelf steeds meer en ook in woningen wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Waar een thermostaat eerder gewoon met een knopje ging, kun je dat nu op je eigen telefoon regelen. Zo werkt het ook bij beveiligingssystemen, verlichting en andere apparaten. Het handige is dat je dit van een afstand kunt regelen. Als je bijna thuis bent, kun je bijvoorbeeld alvast de kachel aanzetten. Dan kom je thuis in een warm huis.

Flexibel en stedelijk wonen

Veel mensen werken tegenwoordig steeds meer vanuit huis. Dit leidt tot de behoefte aan flexibele woonruimtes. Er komen kantoorruimtes en mensen willen een ruimte om thuis te kunnen sporten. Ook zie je veel dat er meerdere generaties of gezinnen onder één dak wonen. Dit zorgt er ook voor dat de verdeling van de kamers ook anders wordt. Daarnaast stijgt het percentage jongeren die verhuizen naar de stedelijke gebieden. Dit heeft invloed op de manier waarop mensen wonen. Stedelijk wonen vraagt om flexibiliteit om maximaal gebruik te kunnen maken van de ruimte.

Biophilic design

Dit is een ontwerptrend die de natuur naar binnen brengt. Het omvat elementen als natuurlijke materialen, veel planten en grote ramen voor veel licht. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot deze trend om zo het gevoel van welzijn en verbinding met de natuur te voelen.

Renovatie en herbestemming

De renovatie en herbestemming van oude gebouwen en woningen worden steeds meer populair. Veel mensen hebben de voorkeur voor het behouden van het karakter en de geschiedenis van de woning en daarom juist te investeren in het upgraden en moderniseren van deze gebouwen.

Gezondheid en welzijn

Er komt steeds meer besef voor de invloed van onze woonomgeving op onze gezondheid. Luchtkwaliteit, waterzuivering en allergievriendelijke materialen worden gekozen om een zo gezond mogelijke omgeving te creëren. Thuis moet een plek zijn waar je gezond en gelukkig oud kan worden.