Is het bijna tijd om jouw cv-ketel te vervangen? Dan is dit wellicht  het moment om je te oriënteren in de verschillende cv-ketels. Alle cv-ketels hebben hun eigen voordelen. Veel mensen willen weten wat belangrijk is om aan te denken bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel, maar dat is per woonsituatie zeer verschillend.

Het belangrijkste: jouw behoeften

Het belangrijkste bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel is dat de ketel is afgestemd op jouw behoeften. Hierbij kijk je vooral naar wat je als bewoner nodig hebt qua warm water en wat jouw verwarmingsbehoefte is. Hiernaast is het natuurlijk niet onbelangrijk om te letten op cv-ketel kenmerken zoals prijs, rendement en vermogen.

Houd bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel ook in het achterhoofd dat een cv-ketel 12 tot 15 jaar meegaat. Het is dus verstandig om toekomstige veranderingen in de woonsituatie mee te nemen bij de aanschaf van een nieuwe ketel. Bij gezinsuitbreiding of een verbouwing met de toevoeging van een groot bad heb je een hogere cw-waarde nodig dan wanneer je geen bad hebt of alleen woont.

Wanneer je voor de keuze staat om een cv-ketel aan te schaffen wil je je uiteraard goed verdiepen om zo de juiste keuze te maken. Een installatiebedrijf zoals Feenstra kan hierbij helpen. Zij verkopen en verhuren cv-ketels en geven persoonlijk en vakkundig advies voor een oplossing op maat. Lees meer over een cv-ketel kopen.

Welke CW-klasse?

De CW-klasse van een cv-ketel bepaalt het aantal liter water dat de ketel per minuut kan leveren. De letters CW staan hierbij voor Comfortklasse Warmwater. Het getal hiervan zegt iets over de water prestaties van de cv-ketel. Hoe hoger de waarde, hoe meer capaciteit voor warm water de ketel heeft. Een inzicht in jouw warmwater gebruik is hierbij een belangrijke indicator om te bepalen hoe hoog deze waarde van de ketel zou moeten zijn. Wanneer je twee badkamers hebt, heb je uiteraard een cv-ketel nodig met meer vermogen. Maar ook een bad en regendouche zorgen ervoor dat het opschalen in de CW-klasse niet te vermijden is.

Hoeveel vermogen?

Het vermogen van een cv-ketel is uitgedrukt in kilowatt (kW). Het vermogen geeft aan wat de capaciteit is voor de verwarming van de woning. Bij het kiezen van het juiste vermogen voor jouw cv-ketel is een inzicht in jouw gebruik van warm water en verwarming een belangrijke indicator. Wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt, heb je veel minder vermogen nodig dan een slecht geïsoleerd huis. Daarnaast hangt het vermogen dat je nodig hebt ook af van het bouwjaar van het huis, het type woning en de grootte van de woning. Een hoekwoning heeft bijvoorbeeld al snel 16 tot 30 kilowatt nodig terwijl een appartement al vaak genoeg heeft aan 11 tot 23 kilowatt.

Bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel is het essentieel om je behoeften als bewoner centraal te stellen. Het warmwatergebruik en de verwarmingsbehoefte van de woonsituatie spelen hierbij een cruciale rol. Tevens is het belangrijk om te beseffen dat een cv-ketel een aanzienlijke levensduur heeft, doorgaans tussen de 12 en 15 jaar. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf ook rekening te houden met mogelijke toekomstige veranderingen in de woning. Bijvoorbeeld, gezinsuitbreiding of een verbouwing kunnen van invloed zijn op de benodigde capaciteit van de ketel. Het bepalen van de juiste CW-klasse en het vereiste vermogen zijn belangrijke overwegingen bij het maken van de juiste keuze. Voor persoonlijk en vakkundig cv ketel advies, evenals een oplossing op maat, kun je altijd terecht bij een professioneel installatiebedrijf zoals Feenstra, dat gespecialiseerd is in de verkoop en verhuur van cv-ketels.