Duurzaamheid is echt een big deal in Europa en Nederland de komende jaren. De overheid is hard bezig met een blijvende energietransitie. Dat betekent dat we steeds meer gaan overstappen op milieuvriendelijke, hernieuwbare energie. Dus, er staan ons nog flink wat veranderingen te wachten! De tijd van fossiele brandstoffen wordt langzaam achtergelaten. Dit gebeurt niet alleen op macro niveau door bijvoorbeeld de grote bedrijven maar ook door individuele Nederlanders. Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen, want zonnepanelen zijn helemaal hot! In dit artikel gaan we het hebben over waarom zoveel mensen kiezen voor zonnepanelen. Wat maakt ze nou zo interessant? Let’s find out!  

Financiële voordelen

Veel mensen vinden het duurzame aspect van zonnepanelen natuurlijk belangrijk, maar wat vaak echt de doorslag geeft, zijn de financiële voordelen. Met zonnepanelen bespaar je namelijk flink op je energierekening en daarnaast verhogen ze ook nog eens de waarde van je huis. Dat is toch een win-win situatie? En weet je wat ook fijn is? Als je meer energie opwekt dan je gebruikt, kun je die terugleveren aan het stroomnet en krijg je er nog een vergoeding voor ook. Dat is toch mooi meegenomen? Natuurlijk is de initiële investering voor zonnepanelen significant. Het duurt een aantal jaar om deze investering terug te verdienen. Maar op de lange termijn zal je er zeker meer aan verdienen dan eraan uitgeven. Wat is beter dan duurzaamheid die geld oplevert.   

Zonnepanelen voor elke woning?

Voordat je helemaal enthousiast wordt en naar een leverancier sprint voor zonnepanelen, is het slim om eerst te checken of je huis wel geschikt is voor zonnepanelen. Niet elk dak is namelijk geschikt hiervoor. Het gaat niet zozeer om of je dak schuin of plat is, maar meer om het materiaal van je dak. Bijvoorbeeld, als je een schuin dak hebt van leisteen of riet, dan kun je geen zonnepanelen plaatsen. Dat is wel even belangrijk om te weten! Ook als je dak asbest bevat is het niet mogelijk. Een andere vraag is naar welke richting je dak wijst. Tuurlijk, veel huizen hebben schuine daken met twee kanten, maar er zijn ook woningen met een schuin dak aan maar één kant. Als jouw dak vooral in de schaduw ligt, de meeste tijd van de dag, dan is het misschien niet zo’n slim idee om in zonnepanelen te investeren. Dat werkt dan gewoon niet optimaal. Een meer persoonlijkere afweging is of je zonnepanelen mooi vindt staan. Gelukkig ontwikkelt de technologie van zonnepanelen constant door. Ze worden steeds meer ‘design’ gemaakt. Als je geïnteresseerd bent kun je kijken op Homeqgo. Uiteindelijk is het een keuze die zichzelf altijd terugverdiend. Het is niet voor niets dat de populariteit van zonnepanelen al jarenlang steeds meer toeneemt.