Als je zuinig bent op je huis en je spullen is het van levensbelang dat je je huis goed laat verzekeren. Een niet verzekerd huis kan je bij flinke schade echt financieel kapot maken. We zwemmen echter niet allemaal in het geld en zijn daarom niet allemaal in staat om letterlijk elke verzekering af te sluiten. Daarom willen we een verzekering die goed bij ons past . Lees meer over de verschillende soorten woonverzekeringen in dit artikel.

Een opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert je huis en alle vaste zaken die met jouw huis verbonden zijn. Hierbij moet je denken aan een garage, de schuur, deuren, ramen en zonnepanelen. Een opstalverzekering verzekert je tegen onverwachte schade door bijvoorbeeld brand, slechte weersomstandigheden of diefstal. Ook ben je verzekerd tegen hak- en breekwerk bij de zoektocht naar een lekkage. Een opstalverzekering dekt alleen onverwachte schade. Schade door achterstallig onderhoud of schade omdat het huis nou eenmaal oud is, wordt door een opstalverzekering niet gedekt.

Een inboedelverzekering

Waar je met een opstalverzekering alleen verzekerd bent voor de vaste zaken aan je huis, zijn de verplaatsbare spullen met een inboedelverzekering ook verzekerd. Verder gelden bij een inboedelverzekering meestal eigenlijk dezelfde voorwaarden als bij een opstalverzekering. Je bent verzekerd tegen onverwachte schade als weersomstandigheden, brand en diefstal. Reeds bestaande schade, schade door slechte omgang met het product en schade door veroudering van het product vallen niet onder de verzekering. Met een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering is jouw huis zo goed mogelijk beschermd.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Bij een aansprakelijkheidsverzekering gaat het niet om je eigen huis en om je eigen spullen, maar om die van een ander. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de kosten die je zou kunnen maken omdat je per ongeluk schade toebrengt aan andermans eigendom. De aansprakelijkheidsverzekering geldt vaak voor het hele gezin en dekt ook de schade die jouw huis toebrengt (door bijvoorbeeld een vallende dakpan). Een aansprakelijkheidsverzekering geldt ook voor geleende spullen en schade die je per ongeluk toebrengt bij vriendendiensten. Schade toegebracht door een scooter of een auto valt onder een ander type verzekering en uiteraard is voorwaarde natuurlijk dat je de schade per ongeluk hebt toegebracht.

Voor iedere situatie een verzekering

Alle drie deze verzekeringen zijn ontzettend handig om te hebben, maar als je krap bij kas zit, moet je misschien keuzes maken. Afhankelijk van je persoonlijke bezittingen en woonsituatie kan de ene verzekering misschien meer voor je betekenen dan de andere. Met welk type verzekering voel jij je het meest veilig?