Een duurzaam huis begint bij duurzame bouwmaterialen. Dat zijn materialen die het milieu weinig tot niet belasten en meehelpen aan een beter milieu. Met duurzaam bouwen bespaar je grondstoffen en energie. Ook creëer je hiermee een gezonde leefomgeving. Hieronder kun je lezen welke materialen je nodig hebt om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Een goed begin voor een duurzaam huis.

Zonnepanelen

Als je zonnepaneel materiaal zoekt, begint het bij zonnepanelen. Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen, deze zonnecellen bestaan vaak uit twee laagjes silicium. Silicium is een stofje dat uit zand wordt gehaald. Als er licht op een zonnecel schijnt, gaat er elektrische spanning tussen de silicium laagjes lopen. Hierdoor ontstaat er gelijkstroom. 

Omvormer

De stroom die in een zonnepaneel wordt opgewekt is gelijkstroom. Deze stroom is niet geschikt voor gebruik in het huishouden, daarvoor heb je een omvormer nodig. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom uit het zonnepaneel wordt omgezet naar wisselstroom. Veel omvormers hebben ook een meetfunctie waardoor je weet hoeveel stroom je opwekt.

Optimizers

Het is belangrijk om te weten of er sprake gaat zijn van schaduwvorming op je zonnepanelen. Er zijn panelen die speciaal ingesteld zijn op schaduwvorming. Deze vallen dan deels uit, terwijl de rest blijft werken. Hierdoor heeft de schaduwvorming geen negatieve invloed op de stroomopbrengst van de andere panelen. Er zijn ook zonnepanelen waarbij dit anders werkt. Als er schaduw valt op één paneel, dan zullen alle panelen die geschakeld zijn aan dat paneel minder stroom opbrengen. Als dat het geval is, kun je dit voorkomen door optimizers te plaatsen. Optimizers zorgen ervoor dat je panelen onafhankelijk van elkaar werken. Op deze manier leveren alle panelen optimaal stroom, ondanks de schaduwvorming.

Montage materiaal

Welk montage materiaal je nodig hebt ligt aan een aantal factoren. Bijvoorbeeld van welk materiaal het dak is, wat de hellingshoek is en of het een schuin of plat dak is.

Extra groep of ZV 16 verdeler

De zonnepanelen moeten worden aangesloten op het stroomnet. Er zijn twee manieren waarop je dat kunt doen. Een extra groep aanleggen, of gebruik maken van de bestaande groep van de wasmachine. Als je een extra groep aan wil leggen, doe je dit waar de panelen op zijn geschakeld in de groepenkast. Deze groepenkast is aangesloten op het stroomnet. Als je gebruik wil maken van de bestaande groep van de wasmachine, moet deze opgedeeld worden in twee groepen. Hiervoor gebruik je een PV-verdeler. Dit is een kleine extra kast die ervoor zorgt dat de opgewekte zonnestroom via de wasmachineaansluiting naar de meterkast loopt. Het type PV-verdeler dat hier meestal voor wordt gebruikt is een ZV16 verdeler.

Omvormers 

Het is belangrijk om te weten of je een 1 fase of een 3 fase omvormer nodig hebt. Nederlandse huisaansluitingen kunnen namelijk 1 fasig of 3 fasig zijn. Hierbij zit er verschil in de manier waarop het vermogen binnenkomt. Bij een 1 fasige aansluiting komt het via één kabel binnen, terwijl een 3 fasige aansluiting dit over 3 kabels verdeelt. De voordelen van een 1 fase omvormer is dat deze vaak efficiënter werken, maar ook goedkoper zijn. Ze kunnen ook aangesloten worden op een 3 fase huisaansluiting. Een aansluiting op een enkele fase is wel alleen toegestaan tot maximaal 5000 kW vermogen. Vanaf ongeveer 6500 Wp aan geïnstalleerde zonnepanelen kun je geen 1 fase omvormer meer gebruiken.