In de lage landen is het onmisbaar om je woning te kunnen verwarmen, omdat het hier niet het hele jaar door op een aangename buitentemperatuur blijft. Van oktober tot april is het vaak stoken geblazen om het binnen op een comfortabele temperatuur te krijgen die ook helpt om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Traditioneel gebruiken we hiervoor de centrale verwarming (CV), wat natuurlijk een handig systeem is. Maar dat is niet de enige goede manier waarop je je woning kunt verwarmen. Het loont bijvoorbeeld ook om convectorkachels te overwegen. Waarom zou je gebruikmaken van convectorkachels in je woning?

Kosteneffectief en duurzaam verwarmen

Een belangrijke eigenschap van een convectorkachel, is dat hij op elektriciteit werkt. Zodoende stook je niet op gas, maar verbruik je stroom. Dat is een duurzamere keuze, maar in veel gevallen ook een goedkopere keuze. Zeker als je zelf in het bezit bent van zonnepanelen. ’s Avonds kun je wellicht profiteren van een daltarief voor stroom. Daar komt bij dit soort kachels ook nog eens een efficiënte energieomzetting heeft: ze zetten elektrische energie effectief om in warmte, wat resulteert in een kosteneffectieve manier van verwarmen.

Eenvoudig bedienen (via wifi)

Een convectorkachel gebruiken is doorgaans een kwestie van een simpelweg aanzetten. Uiteraard kun je in veel gevallen ook nog de temperatuur instellen. Nu ben je van de centrale verwarming natuurlijk gewend dat je op één centraal punt het hele systeem kunt bedienen. Hoe zit dat dan met elektrische convectorkachels die niet op zo’n systeem zijn aangesloten? Kies je voor de juiste convectorkachels, dan kunnen ze via wifi van afstand bediend worden met behulp van een app. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker dan wanneer je ze één voor één handmatig moet aanzetten.

Snelle opwarming zonder luchtverplaatsing

Waar het opwarmen van de centrale verwarming een tijd kan duren, levert elektrische verwarming doorgaans snelle opwarming op, waardoor je er eerder profijt van hebt in de vorm van warmte. Ook een convectorkachel kan de lucht in een ruimte snel opwarmen naar een comfortabele temperatuur. Waar andere vormen van elektrische verwarming een ventilator gebruiken om de warmte de ruimte in te blazen, doet een convectorkachel dat niet. Dat betekent dus ook dat de lucht niet in beweging wordt gebracht. Dit is prettig voor mensen met allergieën, omdat stof en allergenen dan niet zo gemakkelijk worden verspreid.

Als je je dus graag van het gas af wilt uit duurzame overwegingen of aanzienlijk minder gas wilt gaan gebruiken vanwege de hoge prijzen ervan, zijn convectorkachels een goed alternatief voor traditionele radiatoren van een centraal verwarmingssysteem. Dit is in feite efficiënter, mede omdat het voor een aanzienlijk snellere opwarming zorgt dan een CV. Als je de juiste keuzes maakt wat betreft het model dat je aanschaft en bedreven genoeg bent met de smartphone, is ook de bediening niets om je zorgen over te maken. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen of convectorkachels ook voor jou een goed alternatief zijn.