Duurzaamheid is een steeds belangrijker punt als het gaat om het bouwen en ook verbouwen van onze woning. Niet alleen draag je op deze manier je steentje bij aan een beter en schoner milieu, maar bespaart het je ook iedere maand flink op de kosten. Niet voor niets dus dat steeds meer mensen ervoor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen en ook hun woning te laten isoleren. Dit zorgt er namelijk voor dat je door middel van zonnepanelen je eigen energie kunt opwekken en wanneer je de woning isoleert, je de warmte beter binnenhoudt en de kou buiten. Het isoleren van je woning kan op drie verschillende manieren, die allemaal afzonderlijk van elkaar bijdragen. Zo kun je kiezen voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, maar kun je ook het dak laten isoleren. Omdat het isoleren van de spouwmuur het meest wordt toegepast, lichten we deze er in dit artikel verder uit.

Wat is spouwmuurisolatie?

De muren van vrijwel ieder huis zijn opgebouwd uit een buitenmuur en binnenmuur. De ruimte die hiertussen zit, noemen we de spouw. Afhankelijk van het type woning kan het dus verschillen hoeveel of dit is. Dit wordt gedaan om het huis te isoleren, maar is inmiddels allang niet meer genoeg om de warmte ook echt binnen te houden en de kou buiten. Het isoleren van deze spouwmuur is dus een goede manier om ervoor te zorgen dat het een stuk aangenamer is in huis en je dus ook minder energie verbruikt. Het isoleren kan worden gedaan op verschillende manieren, zoals glaswol of EPS parels.

De voordelen van het isoleren van de spouwmuur

Het isoleren van de spouwmuur heeft verschillende voordelen. Allereerst draagt het natuurlijk bij aan de isolatie van de woning, waardoor je minder hoeft te stoken en dus energie bespaart. Dit scheelt je niet alleen in de portemonnee, maar zorgt ook voor een lagere uitstoot van CO2, waardoor je ook bijdraagt aan een schoner milieu. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het binnen een stuk prettiger is, aangezien de warmte in de zomer minder naar binnen kan en het in de winter ook langer warm blijft in huis.

Hoe gaat het isoleren in z’n werk?

Het isoleren van de spouwmuur is niet zo heel ingewikkeld en wordt zelfs vaak volledig binnen een dag uitgevoerd. Er worden kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord, waardoor het isolatiemateriaal in de spouw wordt gespoten. Nadat dit is gebeurd, worden de gaatjes uiteraard ook weer keurig dichtgemaakt. Belangrijk om te weten is wel dat het niet bij ieder huis mogelijk is en dat vooral oudere huizen een smalle of zelfs helemaal geen spouw hebben. Laat daarom altijd eerst iemand op locatie langskomen om te bepalen of het mogelijk is.

De kosten en besparing van de muren isoleren

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type isolatiemateriaal en de grootte van je woning. Gemiddeld kun je rekening houden met een investering tussen de €15 en €25 per vierkante meter. Gelukkig kun je deze investering vaak binnen enkele jaren terugverdienen door de energiebesparing die je realiseert. De exacte besparingen zijn afhankelijk van je huidige energieverbruik en de isolatiewaarde van je woning. Voor het exacte antwoord zal je het beste even contact kunnen opnemen met een isolatiebedrijf, zodat ze je precies kunnen vertellen wat het jou brengt.