Het ophangen van een schilderij, spiegel, klok of iets anders aan de muur lijkt vaak ontzettend eenvoudig. Dat is het in de basis ook, zolang je maar weet wat je precies nodig hebt en welke muur het is. Je kunt je voorstellen dat het een verschil is of je een zwaar schilderij wilt ophangen aan een gipswand of dat het gaat om een gemetselde muur. Niet alleen de manier van ophangen is dan belangrijk, maar bijvoorbeeld ook welk type plug je moet gebruiken. Omdat er toch wel wat meer bij komt kijken, willen we graag een aantal handige tips met je delen. Niet alleen voor het ophangen van een schilderij in huis, maar bijvoorbeeld ook een mooie tuinposter in de tuin voor onder de overkapping, aan de schutting of misschien zelfs wel muur.

De plek van het schilderij

De eerste stap is natuurlijk het kopen van het juiste schilderij. Omdat er online ontzettend veel schilderijen te koop zijn, gaan we er voor het gemak wel even vanuit dat je er al één in huis hebt. Deze stap slaan we daarom dus over. Wij gaan ons namelijk richten op het daadwerkelijk ophangen ervan. Wat hierbij belangrijk is, is de plek van het schilderij. Waar je met name rekening mee moet houden, is de kwaliteit van de muur, het formaat van het schilderij en ook of het een praktische plek is, ja of nee. Stel dat je een prachtig groot schilderij hebt, dan is het natuurlijk niet handig om deze boven de televisie te hangen. Dit leidt namelijk ontzettend af tijdens het kijken. Een betere plek zal dan achter de bank of boven het dressoir zijn.

De juiste hoogte

Het ophangen van een schilderij gaat natuurlijk veel verder dan alleen te bepalen op welke plek deze komt te hangen. Dit geldt overigens ook voor een klok en wanneer je een paar prachtige tuinposters voor in je tuin hebt gekocht die moeten worden opgehangen. De hoogte is namelijk enorm belangrijk. Je kunt je voorstellen dat je een klok op een andere hoogte hangt, dan bijvoorbeeld een schilderij. Op het moment dat je een schilderij namelijk te hoog hangt, zal je al snel merken dat deze eigenlijk niet meer echt onderdeel uitmaakt van de plek waar deze hangt en dus meer op zichzelf staat. Hangt het schilderij te laag, bijvoorbeeld een paar centimeter boven de bank, dan oogt het direct heel druk en rommelig. Het is dus vaak een kwestie van passen en meten voordat je het schilderij daadwerkelijk gaat ophangen.

Juiste bevestigingsmateriaal

Je wilt natuurlijk niet dat je schilderij naar beneden kan vallen omdat je bijvoorbeeld te weinig of te kleine schroeven hebt gebruikt. Bekijk daarom goed welke pluggen en schroeven je nodig hebt, passend bij de muur waaraan je deze gaat ophangen. Zo heb je voor een zwaar schilderij natuurlijk andere schroeven en pluggen nodig, dan bijvoorbeeld voor een tuinposter of klok. Mocht je twijfelen, dan is het verstandig niet zomaar iets te gaan doen, maar advies in te winnen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt, zodat je schilderij straks niet met een paar uur op de grond ligt.