Vlekken en vervuiling op de muur komen vaak voor en dat is natuurlijk zonde, vooral als je de muur recent nog geschilderd hebt. Maar daar is tegenwoordig een super oplossing voor: hogere klasse schrobvaste muurverf. Iedere verf heeft een speciale schrobklasse: van 1 tot en met 3. In dit artikel leggen we je uit wat een schrobklasse is en wat het per schrobklasse precies inhoudt.

Wat is een schrobklasse?

Een schrobklasse, wat houdt dat nu precies in? Een schrobklasse laat zien tot in hoeverre je de muurverf kunt afwassen, het schrobvast en vlekbestendig is. Het zegt dus eigenlijk wat over hoe kwetsbaar de verf is en of je het wel of niet met een natte doek schoon kunt maken, zonder dat er een nieuwe vlek ontstaat of de verf lelijk wordt. De verf op de muur kan namelijk makkelijk vervuild raken, waardoor je lelijke vlekken krijgt. Dit is niet meer het geval wanneer je kiest voor muurverf met een hoge schrobklassen: door hierin te investeren kun je de muur zo weer herstellen. Muurverf met een hoge schrobklasse wordt vooral gebruikt op plekken waar de muur snel vies wordt en vlekken kunnen ontstaan, zoals in de keuken en in de kinderkamer. Je kunt de muur dan afnemen met een natte doek en een sopje, zonder dat de verflaag beschadigd raakt.

Alles over schrobklasse 1

De eerste klasse is schrobklasse 1. Dit is de beste optie als het aankomt op schrobvaste verf. Deze verf is zelfs bestand tegen koffie- en rode wijn vlekken. Deze klasse kun je het beste in de keuken gebruiken. De kans op vieze vlekken op de muur is hier het grootst, maar met deze schrobklasse kun je de muur zo schoonmaken met een sopje.

Alles over schrobklasse 2

Schrobklasse 2 is iets minder bestand tegen vlekken, maar vlekken door etensresten kunnen hier zo vanaf gepoetst worden. Deze verf is echter minder bestand tegen vlekken van rode wijn of koffie. Deze verf is vooral geschikt voor de woon- en slaapkamer.

Alles over schrobklasse 3

Schrobklasse 3 is lastig om te reinigen. Deze verf is namelijk erg kwetsbaar ten opzichte van schrobklasse een en twee. Daarom is het slim om deze verf alleen te gebruiken op plekken waar de kans op vlekken klein is, zoals op het plafond. Eigenlijk hebben alleen de extreem matte verven en kalkverven schrobklasse 3. Deze verven zijn dus vooral geschikt als je een specifiek idee met zeer matte kleuren voor ogen hebt.