Als je je tuin gaat ontwerpen, komt daar veel meet- en denkwerk bij kijken. Het is belangrijk dat de basis van het ontwerp goed is. We gaan je helpen met het bedenken en de opzet van je tuinontwerp. Zo kun je al snel aan de slag met je eigen tuinontwerp en in no-time genieten van een prachtige tuin in de zon.

Meten is weten

Wanneer je zelf je tuin gaat ontwerpen, moet je beginnen met het maken van een plattegrond voor de indeling. Je zult dan eerst de tuin moeten meten. Meet bij voorkeur met zijn tweeën om het jezelf gemakkelijk te maken. Het meten doe je vanaf de gevel van de woning tot het einde van de tuin. Zorg ervoor dat op deze plattegrond ook aangegeven is of er rare hoekjes zijn, en vergeet ook niet aan te geven waar de ramen en deuren aan de kant van de woning zijn. Op deze manier kun je bij de indeling makkelijker rekening houden met de loop- en kijkrichting in de tuin.

Al je wensen op een rij zetten

Voordat je begint met indelen moet je eerst al je wensen voor de tuin op rij zetten. Wil je vooral veel groen of kies je liever voor een onderhoudsvrije tuin? In dat geval kan kunstgras leggen een goed idee zijn in plaats van een gazon, wat wel veel onderhoud vergt. Je kunt het juiste gereedschap kopen en het zelfs zelf doen. Kijk ook naar het zonlicht in je tuin. Het is handig om te weten wat de stand van de zon is gedurende de dag. Door hier rekening mee te houden kun je precies uittekenen hoe je optimaal van de zon kunt genieten. Wanneer je niet de gehele dag zon in de tuin hebt, kan het bijvoorbeeld fijn zijn om verschillende zitplekjes te creëren. Wanneer dit juist wel het geval is, wil je rekening houden met een fijne plek in de schaduw creëren.

Praktische tips

Als alle wensen op een rijtje staan is het tijd om te ontwerpen. Hierbij is de indeling, de tegels en de planten natuurlijk belangrijk, maar je moet ook rekening houden met wat praktische dingen. Denk bijvoorbeeld goed na of je een besproeiingsinstallatie, buitenkraan of tuinverlichting wilt. Dit soort aansluitingen moeten namelijk vooraf aangelegd worden en moet je ook rekening houden met de aansluitpunten in de tuin bij de inrichting.

Het echte ontwerp!

Als je met alles rekening hebt gehouden kun je de indeling gaan maken. Begin hierbij met een vlekkenplan, waarbij je een globale indeling maakt waar je het terras, gazon en beplanting wilt. Dit ontwerp kun je steeds verder uitwerken en specifiek gaan intekenen in de plattegrond. Daarna is het een kwestie van mooie sierbestrating, gras of kunstgras te kiezen en een beplantingsplan te maken. Voor je het weet is je eigen ontwerp echt geworden en kun je in de tuin helemaal tot rust komen!