Een houten vloer geeft het interieur een warme en karakteristieke sfeer. Maar na verloop van tijd kan het er wat versleten uit gaan zien met verkleuringen, vlekken en krassen. In zo’n situatie vraag je je misschien af of je de houten vloer zelf kunt opknappen of dat het beter is om er een professional voor in te schakelen. In het onderstaande artikel leggen we uit wat je zelf kunt doen en wanneer je het werk toch beter kunt uitbesteden.

Zelf houten vloer behandelen

Het opknappen van een houten vloer begint altijd met een goede reiniging. Niet alleen omdat de nieuwe afwerking dan beter zal hechten, maar ook omdat je na reiniging beter kunt zien wat de staat van de vloer is. Let op dat je tijdens het schoonmaken niet te veel water gebruikt en eventueel een speciale houtreiniger aanschaft. Heeft de vloer subtiele slijtage en lichte gebruikssporen? Dan kun je het als doe-het-zelver opnieuw in de olie of lak zetten. Het is belangrijk om de afwerking zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen en het volledig te laten drogen. Soms is een tweede laag nodig voor een optimaal resultaat. Twijfel je aan de klus of is de conditie van de vloer toch slechter dan verwacht? Laat er dan zeker een specialist naar kijken. Op vanhoudtvloeren.nl zie je op welke manieren een vloerenspecialist je kan helpen.

Wanneer een professional inschakelen?

Hoewel je met een goede reiniging en behandeling best een eind komt, zijn er veel situaties waarin het inschakelen van een professional toch echt de beste keuze is. Bijvoorbeeld bij grote beschadigingen, diepe krassen of hardnekkige vlekken. Vakmannen kunnen de houten vloer schuren om het vervolgens op de beste manier af te werken. Ze beschikken over schuurmachines die speciaal zijn ontworpen voor houten vloeren. Hiermee kunnen ze oneffenheden verwijderen en nog efficiënter werken. Dit effect kun je als doe-het-zelver niet nabootsen. Bovendien weten professional precies welke olie, lak of wax het beste resultaat oplevert voor jouw type vloer.

Langdurig mooi resultaat

Het grootste voordeel van het inschakelen van een vloerenspecialist is het langdurige resultaat. Ze zorgen ervoor dat de vloer er weer als nieuw uitziet en goed beschermd is tegen toekomstige beschadigingen. Dit kan je op de lange termijn veel tijd, moeite en geld besparen. Het is dus een duurzame aanpak!

Conclusie: zelf opknappen of uitbesteden?

In het geval van subtiele slijtage en een gebrek aan glans, is het mogelijk om een houten vloer zelf op te knappen. Voor een langdurig mooi resultaat en bij grote beschadigingen is het echter beter om de klus uit te besteden. Zo weet je zeker dat het resultaat duurzaam is.