Je wilt natuurlijk de juiste cv-ketel kiezen, omdat die veel invloed heeft op hoe lekker warm je het thuis hebt en hoeveel energie je verbruikt. Er zijn een hoop verschillende merken en modellen verkrijgbaar bij Jan Wit, dus neem de tijd om er een te kiezen die echt past bij wat jij nodig hebt. Maar hoe kies je nou de juiste? Lees er hier meer over!

Bepalen van je behoeften

Je moet allereerst goed nadenken over wat je nodig hebt, maar ook over je huidige woning. Denk aan wat voor huis je hebt, hoe groot het is, hoe goed het geïsoleerd is, hoeveel mensen er wonen en hoeveel warm water je gebruikt. Met al deze informatie kun je de beste cv-ketel voor jouw situatie vinden.

CW-waarde bepalen

Wanneer een cv-ketel gaat uitkiezen moet je letten op de Comfort Waarde (CW). Dit vertelt je hoeveel warm water de ketel kan geven en hoe snel. De CW-klasse hangt af van dingen zoals hoeveel liter warm water de ketel per minuut kan leveren, of je op meerdere plekken tegelijk warm water kunt gebruiken en hoe lang je moet wachten nadat je de kraan hebt opengedraaid voordat je warm water krijgt.

De juiste CW-klasse kiezen

Je moet een CW-klasse kiezen die past bij hoeveel warm water je gebruikt. Voor een gewone douche is een CW3-ketel meestal genoeg. Heb je een bad, dan is een CW4-ketel een betere keuze. Wil je iets extra’s, zoals een stortdouche, dan zijn CW4 of CW5-ketels aan te raden. En als je huis twee badkamers heeft, is een CW6-ketel ideaal.

Let op het vermogen

Ook al kan een cv-ketel met een hogere CW-waarde meer warm water geven, betekent dat niet automatisch dat het de beste keuze is voor jou. Als de CW-waarde te hoog is voor wat je nodig hebt, kan je cv-ketel juist te veel gas verbruiken en niet zo zuinig zijn. Kies dus een cv-ketel die precies goed is voor jouw situatie, zodat je zo energiezuinig mogelijk bent.

Verschillende types cv-ketels

Er bestaan verschillende soorten cv-ketels, allemaal met hun eigen pluspunten. Een solo ketel zorgt alleen voor verwarming. Een combiketel regelt zowel je verwarming als je warme water. Dan heb je ook nog VR-ketels, die een beetje zuiniger zijn. Verder heb je HR-ketels, die echt enorm zuinig zijn en steeds beter worden.

Denk aan duurzaamheid

Denk ook na over duurzaamheid. Moderne hr-ketels kunnen aardig wat energie besparen en op de lange termijn kosten verlagen. Je kunt ook voor een hybride warmtepomp gaan, die is nog duurzamer dan een gewone cv-ketel. Kom je er niet uit? Schakel dan een professional in voor advies!