Ben je toe aan een nieuw kleurtje? Of heb je net de hele inboedel verhuisd naar een nieuwe woning met een verhuisbedrijf? Dan is het tijd voor nieuw behang om je woning eigen te maken. Behangen is een klus die veel mensen afschrikt, maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Met de juiste voorbereiding en techniek kan je gemakkelijk een glad en professioneel ogend resultaat behalen. Hier zijn enkele tips over hoe je het beste kunt behangen.

Bereid de muur voor

Dus, hoe kan je het beste behangen? Begin met het voorbereiden van de muur. De muur moet glad, droog en schoon zijn. Verwijder eventuele oude behangresten, losse verf, vuil of stof. Als de muur niet glad is, overweeg dan om deze eerst te egaliseren met een muurvuller. Is de muur net geverfd? Dan moet je wachten tot deze volledig droog is voordat je begint met behangen. 

Meet de muur en knip het behang op maat

Nadat de muur is voorbereid, is het tijd om het behang op maat te knippen. Voordat je begint met knippen, is het belangrijk om de muur op te meten en de lengte van het behang te berekenen die nodig is om de muur te bedekken. Houd er rekening mee dat het behang ongeveer 10 centimeter langer moet zijn dan de hoogte van de muur, om ruimte te bieden voor het trimmen en het uitlijnen van het patroon. Om het behang op de juiste maat te knippen, leg je het behang op een schoon en vlak oppervlak met de bedrukte kant naar beneden. Gebruik een potlood en een liniaal om de juiste lengte van het behang te meten en markeer dit op het behang. Zorg ervoor dat je de juiste hoogte van de muur aanhoudt en rekening houdt met eventuele obstakels, zoals stopcontacten of deurkozijnen. Gebruik vervolgens een scherp behangmes of een schaar om het behang langs de gemarkeerde lijn te knippen.

Breng lijm aan op het behang

Nadat het behang op maat is geknipt, moet de lijm worden aangebracht. Het type lijm dat je nodig hebt, is afhankelijk van het soort behang dat je gebruikt. Lees de instructies van de fabrikant op de verpakking zorgvuldig en volg deze op. Begin met het aanbrengen van de lijm op de achterkant van het eerste paneel, van boven naar beneden. Breng voldoende lijm aan, maar niet te veel, anders kan het behang gaan bobbelen. Het is ook belangrijk om de lijm gelijkmatig over het hele oppervlak te verdelen om ervoor te zorgen dat het behang goed hecht. Begin aan de bovenkant van het paneel en werk naar beneden. Gebruik lange, rechte bewegingen om de lijm gelijkmatig aan te brengen.

Plaats het behang op de muur

Nadat de lijm op het behang is aangebracht, is het tijd om het behang op de muur te plaatsen. Begin met het aanbrengen van het bovenste gedeelte van het behang tegen het plafond of de bovenkant van de muur. Zorg ervoor dat het behang recht hangt en gebruik een behangborstel om eventuele luchtbellen of kreukels glad te strijken. Vervolgens werk je van boven naar beneden om het behang op de muur te plaatsen. Werk langzaam en voorzichtig, zodat het behang gelijkmatig wordt aangebracht en geen scheuren of bobbels vertoont. Herhaal deze stap voor elke baan behang totdat de hele muur is bedekt. Met deze tips en een beetje geduld kan je gemakkelijk een professioneel resultaat behalen bij het behangen van je muren. Vergeet niet om de juiste gereedschappen te gebruiken en zorg ervoor dat je de instructies van de behangfabrikant volgt voor het beste resultaat.