Glad stucwerk is de meest voorkomende en meest bekende vorm van stucwerk. Het is dan ook geschikt voor vrijwel elke ruimte in huis. Glad stucwerk geeft de muur een strakke en moderne uitstraling en is in verschillende afwerkingen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een hele gladde afwerking of juist een iets grovere afwerking met lichte structuur. Glad stucwerk is geschikt voor zowel nieuwbouwwoningen als renovatiewoningen. Bij nieuwbouw kan het stucwerk direct worden aangebracht op de muur, bij renovatie moet er eerst gekeken worden of de ondergrond geschikt is om te stucen. Is dit niet het geval, dan kan het zelfs zijn dat er wat grover geschut aan te pas moet komen. Omdat er allerlei verschillende soorten stucwerk zijn, hebben we een aantal populaire vormen voor je op een rijtje gezet.

Spachtelputz

Spachtelputz is een zeer populaire afwerking voor muren en plafonds. Het wordt vaak gebruikt in zowel particuliere als zakelijke omgevingen en kan op verschillende manieren worden aangebracht. Spachtelputz heeft een korrelige structuur en is verkrijgbaar in verschillende groftes. Het kan worden aangebracht in meerdere lagen en in verschillende kleuren. Spachtelputz is duurzaam en slijtvast, wat het geschikt maakt voor veel gebruikte ruimtes zoals de hal of de keuken. Een ander voordeel van spachtelputz is dat het goed bestand is tegen vocht en schimmelvorming, waardoor het geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Spachtelputz is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, wat het een praktische keuze maakt voor thuis en ook kantoren. Voor een nieuwbouwwoning wordt er vaak gekozen voor dunpleister op de wanden.

Sierpleister

Sierpleister is net als spachtelputz ook een populaire vorm van stucen die veel wordt gebruikt voor binnen- en buitenmuren. Het is een decoratieve pleister die in verschillende structuren en kleuren verkrijgbaar is. Hierdoor kan je gemakkelijk de gewenste uitstraling creëren. Sierpleister is duurzaam en sterk, waardoor het geschikt is voor intensief gebruikte ruimtes zoals de hal, woonkamer en keuken. Daarnaast is het ook goed bestand tegen vocht en schimmel. Een nadeel van sierpleister is dat het lastiger is om kleine beschadigingen te herstellen in vergelijking met glad stucwerk. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken over de gewenste afwerking en de kwaliteit van de ondergrond waarop de sierpleister wordt aangebracht.

Tot slot

Het laten stucen van je wanden en/of plafonds is in bepaalde gevallen pure noodzaak. Echter zien we ook steeds vaker dat er wordt gekozen voor stucwerk als daadwerkelijke afwerking. Hierbij kun je denken aan beton ciré, maar ook sierpleister en spachtelputz doen het ontzettend goed. Glad stucwerk wordt meestal gedaan wanneer er ook plannen zijn om de muren te sauzen of eventueel te voorzien van een specifiek behang. Alles bij elkaar maakt het stucen het dat je vrijwel alle kanten op kunt. Zelfs wanneer je binnen schoon metselwerk hebt, omdat je een woning van de jaren ‘70 hebt, is het mogelijk deze met de juiste stukadoor weer mooi glad te krijgen. Houd er wel rekening mee dat het laten drogen even wat tijd in beslag kan nemen, maar dan heb je het ook geweldig voor elkaar als je het ons vraagt.