De Europese Unie heeft – mede namens Nederland – in 2016 het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Deze bevat onder meer het doel verdere opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken en te stoppen. De hieruit volgende doelen voor Nederland zijn vastgelegd in de Klimaatwet. Hierin staat onder meer de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Onder meer door ervoor te zorgen dat gebouwen zeer energiezuinig zijn. Bij nieuwbouw is dat al verplicht, maar bij bestaande bouw is er vaak nog veel winst te behalen. Vaak de meest eenvoudige maatregel om de energie-efficiëntie fors te verbeteren, is spouwmuurisolatie.
Bouwjaar en mate van isolatie van de muren en gevels
Muren en gevels vormen een groot oppervlak van de buitenschil van een woning. Hier zorgen voor een goede isolatie, kan dus een groot verschil maken in energieverbruik. Woningen zijn voor wat betreft behoefte aan (na-)isolatie van de spouw op te delen in vier categorieën.
- Woningen gebouwd na 1991 zijn vaak voldoende geïsoleerd.
- Woningen gebouwd tussen 1975 en 1991 hebben vaak wel spouwmuurisolatie, maar het kan aan te raden zijn om dit te verbeteren.
- Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben wel een spouw, maar geen isolatie, tenzij later aangebracht.
- Oudere woningen zijn vaak enkelsteens gebouwd, waardoor geen spouwmuurisolatie mogelijk is. In dit geval is het isoleren van de buitenmuur of binnenmuur een mogelijke oplossing.
Spouwmuurisolatie: werkwijze en materialen
Van woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 kan de energie-efficiëntie vaak flink verbeterd worden door de spouw te isoleren. Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1991 kan het goed zijn om de spouw na te isoleren of bij te vullen. Spouwmuurisolatie houdt in dat een isolatiemonteur via een bepaald boorpatroon de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur compleet vult met isolatiemateriaal. Dit vermindert de warmteoverdracht tussen binnen en buiten.
Veelgebruikte isolatiematerialen zijn isolatieschuim, glaswol en EPS parels. Glaswol en EPS parels zijn redelijk milieuvriendelijk en relatief goedkoop, en bieden beide een prima thermische isolatie. Glaswol heeft als bijkomend voordeel dat het ook akoestisch isoleert. Als de spouw reeds geïsoleerd is, is isolatieschuim veelal een oplossing.
Kosten en rendement van spouwmuurisolatie
Een lager energieverbruik is natuurlijk een voordeel voor mensen die hun ecologische voetafdruk graag verkleinen. Velen anderen kijken – vooral sinds de energiecrisis – ook naar de kosten en opbrengsten van verduurzaming. De kosten zijn onder meer afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Daarbij speelt ook de benodigde hoeveelheid een rol, dat weer afhangt van de breedte van de spouw, geveloppervlak en woningtype. De kosten kunnen variëren van 1.000 tot ongeveer 4.500 euro. Door de spouw te laten isoleren kan vervolgens je energierekening tot wel dertig procent lager worden. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer vijf jaar. Dit maakt spouwmuurisolatie een van de meest rendabele verduurzamingsmaatregelen.