Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning is een slimme investering. Je  draagt niet alleen bij aan een duurzame wereld, maar je bespaart ook flink wat geld op je energierekening. Als je van plan bent om je huis te verbouwen, is dit het ideale moment om zonnepanelen te plaatsen. In dit artikel lees je waarom het plaatsen van zonnepanelen tijdens de verbouwing een slimme keuze is en wat er allemaal bij komt kijken.

Voordelen van zonnepanelen tijdens de verbouwing

Het kopen van zonnepanelen tijdens de verbouwing heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het plaatsen van zonnepanelen eenvoudiger als er nog geen dakbedekking ligt. Dit betekent dat de panelen direct op de juiste manier geplaatst kunnen worden, zonder dat er eerst iets verwijderd hoeft te worden. Daarnaast zorgt het plaatsen van zonnepanelen tijdens de verbouwing voor minder overlast, omdat de werkzaamheden gecombineerd kunnen worden. Ook kan er in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van de bouwsteigers die er toch al staan. Ideaal, toch?

Financiële voordelen

Zonnepanelen zijn niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De aanschafprijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald en de terugverdientijd is daardoor ook korter geworden. Bovendien kan je als particulier profiteren van verschillende financiële voordelen, zoals de salderingsregeling. Met deze regeling kan je de energie die je teruglevert aan het net verrekenen met de energie die je afneemt van het net. Hierdoor krijg je een vergoeding voor de energie die je teruglevert.

Duurzaamheid en milieu

Het plaatsen van zonnepanelen is een duurzame keuze. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, maak je geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat je bijdraagt aan een beter milieu en aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Met zonnepanelen kan je jaarlijks honderden euro’s besparen op je energierekening, waardoor je niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan een betere portemonnee. Wie wilt dat nou niet?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Het aantal panelen is afhankelijk van het energieverbruik van je huishouden en de oppervlakte van het dak. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Met 10 zonnepanelen wek je ongeveer 2.500 kWh per jaar op. Hiermee kan je dus al flink besparen op je energierekening. Het is verstandig om vooraf een dakscan te laten uitvoeren, waarbij een specialist jouw dak inspecteert en advies geeft over het aantal zonnepanelen dat geschikt is voor jouw woning.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar, zoals monokristallijne panelen, polykristallijne panelen en dunne film panelen. Monokristallijne panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook duurder in aanschaf. Polykristallijne panelen hebben een lager rendement, maar zijn goedkoper in aanschaf. Dunne film panelen zijn flexibel en kunnen op verschillende oppervlaktes worden geplaatst, maar hebben een lager rendement dan de andere soorten panelen. Laat je adviseren over de panelen die het beste passen bij jouw situatie.

Installatie

De installatie van zonnepanelen kan het beste worden uitgevoerd door een erkend installatiebedrijf. Zij hebben de kennis en ervaring om de panelen op de juiste manier te installeren en aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Het is belangrijk om te kiezen voor een installatiebedrijf dat beschikt over de juiste certificaten en keurmerken, zodat je er zeker van bent dat de panelen veilig en correct worden geïnstalleerd. Veel succes!