Als u een woning hebt gekocht, is deze helemaal van u. Dit betekent dat u er in principe mee mag doen wat u zelf wilt. In een huurwoning is dit niet het geval. U mag dan niet zomaar aanpassingen doen aan de woning, aangezien u niet de eigenaar bent. Bij uw eigen woning is dit wel mogelijk, waardoor u bijvoorbeeld zelf een verbouwing kunt plannen zoals ramen en deuren vervangen, de gevel vernieuwen en isoleren of je dak aanpakken. Echter, het is wel van belang om dit goed voor te bereiden. 

Het aanvragen van een vergunning

Ondanks dat u eigenaar bent van de woning, betekent dit nog niet dat u kunt gaan verbouwen wanneer u dat zelf wilt. Het is namelijk zo dat het verplicht is om een vergunning aan te vragen voor bepaalde verbouwingen voordat u begint met een verbouwing.

De juiste materialen inkopen

Wanneer alles rondom de vergunning in kannen en kruiken is, is het belangrijk om aan de slag te gaan met het uitwerken van uw renovatieplan. Het is dan meestal tijd voor het inkopen van materialen die nodig zijn voor de verbouwing. Wel kan het verschillend zijn wie hier verantwoordelijk voor is, want als u de verbouwing van uw woning uitbesteedt aan een bouwbedrijf, zullen zij de materialen regelen. Als u ervoor kiest om zelf te verbouwen, dan is het aan u om ervoor te zorgen dat u over de juiste materialen beschikt. Hierbij moeten bepaalde belangrijke keuzes worden gemaakt. Kiest u bijvoorbeeld voor PVC ramen of voor ramen van een ander materiaal. Het is aangewezen om uzelf de tijd te gunnen om onderzoek te doen naar de voors en tegens van bepaalde materialen. 

De start van de verbouwing

Indien het u is gelukt om alle benodigde materialen te bemachtigen of de uitbestedingen in te plannen, is het tijd om de verbouwing van start te laten gaan. Het is per verbouwing erg verschillend met welke taak de klus zal beginnen. In sommige gevallen moet er eerst een deel van het huis gesloopt worden, maar dit is zeker niet altijd het geval. Gezien het feit dat er zo veel verschil kan zitten in de manier waarop een verbouwing moet beginnen, is het aangewezen om u vooral aan het plan te houden. Dit plan is door uzelf, maar waarschijnlijk ook door een professional als een architect gemaakt, waardoor u er zeker van kunt zijn dat dit de juiste stappen zijn.