Toegang hebben tot een bedrijfspand is voor een groot deel van de ondernemingen van belang. Het personeel dient namelijk een plek te hebben om voor de organisatie aan het werk te gaan. Dit geldt over het algemeen voor organisaties waar meer dan één persoon werkzaam is. Dit omdat samenwerken belangrijk is en dit gemakkelijker gaat als je in dezelfde ruimte bent. Wanneer je voor jouw onderneming op zoek bent naar een bedrijfspand heb je natuurlijk twee opties, kopen of huren! In deze blog vertellen we je meer over de voor-en nadelen van beide opties.

Voordelen bedrijfspand huren

Het grootste voordeel van een bedrijfspand huren is dat je hierdoor flexibeler blijft. Je kan je huurcontract vaak binnen enkele weken opzeggen en weer op zoek naar een andere ruimte. Dit is voornamelijk voordelig voor beginnende ondernemers. Als de organisatie sneller groeit dan verwacht, dan kan je zo een nieuw pand huren. Als de organisatie juist niet groeit kun je het pand zo weer opzeggen en deze huurkosten elimineren.

Nadelen bedrijfspand huren

Het huren van een bedrijfspand heeft natuurlijk ook enkele nadelen. Een van de grootste nadelen is dat je je moet houden aan de regels opgesteld in het huurcontract. Als hier bijvoorbeeld instaat dat de deur niet geverfd mag worden, dan mag dit ook echt niet. Daarnaast zijn de huurkosten behoorlijk ‘loze’ kosten. Je betaalt iedere maand een x bedrag aan de huurbaas en bouwt hiermee geen vermogen of omzetgroei op.

Voordelen bedrijfspand kopen

Het grootste voordeel van het kopen van een bedrijfspand is dat je hiermee vermogen opbouwt. Door iedere maand een deel van je bedrijfshypotheek af te lossen, bouw je een stukje eigen vermogen op. Het eigen vermogen zit weliswaar in de stenen, maar dit maakt het eigen vermogen niet minder waardevol. Daarnaast ben je veel vrijer omtrent de mogelijkheden met het pand dan wanneer je het huurt. Je zult je wel aan de bestemmingsplannen van de gemeente en de wetten van de overheid moeten houden, maar verder ben je hier relatief vrij in!

Nadelen bedrijfspand kopen

Het kopen van een bedrijfspand heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. De nadelen hebben met name betrekking op potentiële onzekerheden binnen een organisatie. Wanneer je niet weet waar jouw organisatie over 5 jaar staat, dan kan het kopen van een pand enige risico’s met zich mee brengen. Dit is met name het geval in een sterk fluctuerende markt. Wanneer je iedere maand netjes de hypotheek bedrijfspand betaald hebt en het pand na 5 jaar ineens een ton minder waard is, dan kan is dit natuurlijk een flink onverwachts verlies!