Het efficiënter laten werken van medewerkers zit hem niet altijd in reorganisaties of beloningssystemen. Ook de kleinere details maken een verschil. In dit artikel ontvang je drie tips waarmee je medewerkers efficiënter kunt laten werken. Is dit wetenschappelijk bewezen? Voor de tweede tip hebben we er een aantal studies op nageslagen.

Tip 1: spelen op het kantoor

Even ontspannen is enorm belangrijk voor de productiviteit op het kantoor. Niet voor niets zie je daarom steeds vaker een Playstation of tafelvoetbaltafel in een kantoor staan. Dit geeft de gelegenheid om even te ontspannen en niet aan het werk te denken. Ook is dit een prettige manier om de band met collega’s te versterken. Dit helpt op een later moment als het er echt op aankomt en geeft genoeg energie om daarna weer vol goede moed verder te gaan.

Tip 2: planten in het kantoor

Onderzoek heeft grotendeels uitgewezen dat planten de productiviteit vergroten. Onderzoekers constateerden dat de productiviteit met 15 procent toenam als een kantoor vergroend was. De studies waarmee dit bewezen is, is door Britse en Nederlandse wetenschappers uitgevoerd.

  • In een studie zijn medewerkers in een kantoorruimte zonder planten en met planten geplaatst. De werknemers hebben hier na een aantal weken of maanden, verschillende vragenlijsten over ingevuld. Aangegeven werd dat men zich beter kon concentreren en ook de luchtkwaliteit beter zou zijn. Ook gaf het werknemers het gevoel dat het management het beter met hen voor had wanneer er planten geplaatst waren.
  • In een andere studie is er geëxperimenteerd met medewerkers van een callcenter die afgerekend worden op de gesprekstijd. In dit callcenter was het noodzakelijk om gesprekken zo kort mogelijk laten duren. Door planten in het kantoor van dit callcenter te zetten zouden gesprekken efficiënter moeten verlopen. Er is geen verschil gemeten.
  • Naast de twee bovenstaande experimenten zijn er nog veel meer studies uitgevoerd. Zo bleek in 2018 dat medewerkers met planten op de werkplek, een tevredener gevoel hadden dan medewerkers waarbij dit niet het geval was.

Wanneer je de studies bekijkt is het niet altijd even eenvoudig om te concluderen of het om directe of indirecte effecten gaat. Grotendeels mag echter worden aangenomen dat planten een positief effect op de productiviteit hebben.

Tip 3: prettige koffiecorner

Door jullie koffiecorner op de juiste manier aan te kleden, kun je het contact versterken en de communicatie tussen medewerkers verbeteren. Belangrijk dus dat het een prettige plek is. Maak een klein barretje met een aantal stoelen en zorg dat jullie koffiecorner goed wordt onderhouden. Zorg voor koffiebekers in jullie eigen huisstijl (het liefst in verschillende formaten) en biedt ook suiker, creamers en roerstaafjes aan. Plaats daarnaast een degelijke koffiemachine en vraag aan medewerkers of de koffiemachine prettig werkt. Test ook met verschillende koffiebonen, dit wordt enorm gewaardeerd.

Onderschat ook de waarde van een goed gesprek tijdens het zetten van een bakje koffie niet. Het is veel makkelijker om een lastig thema aan te snijden, dan wanneer je in ‘the heat of the moment’ tijdens een vergadering met elkaar praat. Een fijne koffiecorner stimuleert dit soort momenten.